Home
Lid worden
Archief 2022
Archief 2018
Archief 2017
Archief 2016
Archief 2014
Archief 2013
Archief 2012
Archief 2011
Archief 2010
Archief 2009
Archief 2008
Archief 2007
Archief 2006
Archief 2005
Links
Contact

Zondag 9 juni 2013

Persbericht n.a.v. van de Walk for Nature Willebringen

Vandaag vond in Willebringen de 14de Walk for Nature plaats. Hierbij stelt Natuurpunt het belang van Natuur en Landschap voor de samenleving in de kijker.

In de ochtend barstte de parochiezaal van Willebringen uit de voegen met meer dan 100 deelnemers aan het Symposium met als thema: Valleien als dragers van de biodiversiteit.

Ook de ruilverkaveling Willebringen kwam aan de orde. Hugo Abts voorzitter van Natuurpunt Oost-Brabant onderlijnde de noodzaak om van een vastgesteld consensusplan tot concrete realisaties op het terrein te komen. In de namiddag kwamen meer dan 1000 mensen genieten van het unieke landschap van Mene-Jordaan waar Natuurpunt inmiddels een reservaat van meer dan 100 ha heeft uitgebouwd.

De kleurrijkdom van deze percelen steekt schril af tegen de biologische armoede van de percelen daarbuiten. Dit werd nog sterk in de kijker gesteld door de actie van de Boerenbond die spandoeken aanbracht, dikwijls op de grenzen van de Natuurpunt-percelen, met teksten als "Dit landschap wordt je gratis aangeboden door de landbouw" of op een monotone akker: "Hier doet de boer aan natuurbeheer". Voor leerzaamheid van de dag kon er geen beter initiatief genomen worden. Voor alle deelnemers werd op deze manier op een vriendelijke manier duidelijk gemaakt waarover het gaat. Monotone biologische woestijnen of gebieden rijk aan biodiversiteit en belevingswaarde.
Door deze spandoeken werd de inzet van Natuurpunt voor natuur en landschap extra benadrukt. Dit was ook het gevoel dat bij de deelnemers heerste. De organisatoren zijn ook blij dat de betrokkenen duidelijk verantwoordelijkheid willen opnemen voor landschap en biodiversiteit. De soorten van de akkernatuur zoals de grauwe gors, de veldleeuwerik en de patrijs kunnen er in de toekomst maar wel mee varen. Ook hier is het punt om dit te toetsen op de praktijk op het terrein.

meer lezen


Presentaties Symposium Valleien als dragers van natuur en biodiversiteit

Natuurpunt Limburg, Natuurpunt Oost-Brabant en Contrat de Rivière hebben een uitwisselingsprogramma in het kader van het Europees plattelandsprogramma Interleader onder het thema: Ontmoet je buren/A la rencontre de nos voisins: Valleien als drager van natuur en biodiversiteit in geografisch Haspengouw. We willen als terreinbeheerders kennis uitwisselen over biodiversiteit, graslandbeheer in valleien, waterbeheer en beekherstel. Het symposium tijdens de Walk for Nature kaderde in dit project.

Hugo Abts, voorzitter Natuurpunt Oost-Brabant: Ruilverkaveling Willebringen, kansen en bedreigingen voor natuur en landschap

Jos Ramaekers, coördinator Natuurpunt Limburg: Het Interleaderproject Haspengouw, Hageland, Hesbaye Ontmoet je buren/A la rencontre de nos voisins, Valleien als dragers van biodiversiteit en natuur. Toelichting acties Haspengouw en Hageland.

Jérémie Guyon, Contrat de rivière Dyle-Gette: Projet de coöpération intercommunautaire Ontmoet je buren/A la rencontre de nos voisins, Les fonds de vallées de la Hesbaye brabançonne comme source de biodiversité.

Lieven De Schamphelaere, voorzitter Natuurpunt Beheer: De Getevallei, Uitdagingen en kansen voor een uniek grootschalig natuurcomplex in Vlaanderen.

De presentaties zijn ook gefilmd door Steven Duyver en zijn terug te vinden op zijn website: http://bierbeekinbeeld.wordpress.com/2013/06/12/walk-for-nature-willebringen-2013/

Foto's van de Walk for Nature zijn te vinden op onze facebookpagina: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.598235166876493.1073741824.112974912069190&type=1


Zondag 9 juni 2013: Walk for Nature Willebringen

met thema rond de ruilverkaveling met ook een bike for Nature en een fotowedstrijd rond de kansen en bedreigingen van de rvk voor natuur en landschap. Vroege Vogelwandeling, mini-symposium, namiddag : wandelen met heel het gezin, zoektocht voor kinderen.

Wandelen voor meer natuur(gebieden) en boeiend landschap

Sinds 2005, dus het negende jaar op rij, organiseert Natuurpunt Oost-Brabant, Regionale Vereniging voor Natuur en Landschap, op één of meerdere plaatsen een Walk for Nature als een uniek uitstralingsevenement.

Tijdens de 13 voorgaande edities heeft de Walk zich ontwikkeld tot een sterk merk en is hij een garantie voor kwaliteit, proeven van topnatuur en een mooie belevingsdag voor heel het gezin. Het publiek kan kennismaken met het brede werk van Natuurpunt Oost-Brabant rond natuur, natuurbeheer, reservatenwerking, landschap en erfgoed.

De Walk is voor de natuurbeweging een hoogdag waarop met concrete projecten en verzuchtingen naar buiten getreden wordt. Tegelijk steekt hij een hart onder de riem van alle mensen binnen Natuurpunt die met hun projecten het verschil willen maken en door hun inzet voor natuur, landschap en erfgoed kleur willen geven aan het landschap. Natuurbehoud is onmogelijk zonder de uitbouw van een netwerk van grote en kleine, liefst met elkaar verbonden beheerde natuurgebieden. In een verschralend landschap zijn de reservaten verantwoordelijk voor een steeds groter aandeel van de biodiversiteit in de regio en vormen tevens de reservoirs voor de biodiversiteit buiten de reservaten. We zullen met z’n allen krachtig en met nieuwe energie moeten werken aan die uitbouw. Meer dan dat: we zullen tegengas moeten geven aan de tendens om de aankoop van natuurreservaten terug te draaien. Zij die dit voorstaan, hebben ofwel andere intenties dan zorg voor duurzame biodiversiteit, ofwel te weinig voeling met de realiteit in het buitengebied en met natuur in stad en dorp. Ze dwalen, en we moeten hier duidelijk over durven zijn. Ook in moeilijke periodes moeten we moedig opkomen voor de aankoop en de uitbreiding van de beheerde natuurgebieden.

De Walk 2013 gaat door in het ruilverkavelingsgebied Willebringen waar Natuurpunt Velpe-Mene de reservaten Mene-Jordaan, Meldertbos, Molensteen-Hazeberg en Snoekengracht uitgebouwd heeft als een ruggengraat. Binnen de Ruilverkaveling komen we krachtig op voor de versterking van deze ruggengraat maar ook voor de versterking van natuurwaarden en de landschapskwaliteit van het geheel van de agrarisch gebied binnen de ruilverkaveling. We maken de balans op van onze werking rond de versterking van natuur en landschap in de ruilverkavelingen in de regio. De walk moet een hefboom zijn voor de versterking van natuur en de landschappelijke kwaliteiten in de ruilverkaveling.

Het programma is dagvullend beginnend met een vroege vogelwandeling, een mini-symposium en kennismaking met het unieke landschap met landschapscircuits en landschapsposten.

Flyer Walk for Nature Willebringen 9 juni 2013 in pdf: klik hier

Artikel Natuur en Landschap 2013/1 over Walk for Nature Willebringen: klik hier

Oproep: hang deze vensteraffiche achter je raam

Deze affiche zat bij ons tijdscrhrift Natuur en Landschap editie 2013-1 . Als je deze ophangt aan je raam en hiervan een herkenbare digitale foto post op de facebookpagina ‘Walk for Nature Willebringen 9 juni 2013’ of deze foto per mail toezendt aan natuurpunt@velpe-mene.be krijgt op de Walk een gratis Rosdelbiertje aangeboden.

Affiche Walk for Nature Willebringen 9 juni 2013 in pdf: klik hier

Symposium Valleien als dragers van natuur en biodiversiteit

Natuurpunt Limburg, Natuurpunt Oost-Brabant en Contrat de Rivière hebben een uitwisselingsprogramma in het kader van het Europees plattelandsprogramma Interleader onder het thema: Ontmoet je buren/A la rencontre de nos voisins: Valleien als drager van natuur en biodiversiteit in geografisch Haspengouw. We willen als terreinbeheerders kennis uitwisselen over biodiversiteit, graslandbeheer in valleien, waterbeheer en beekherstel. Het symposium tijdens de Walk for Nature kadert in dit project.

Programma
10u30: Verwelkoming Margriet Vos, Natuurpunt Oost-Brabant, dagvoorzitter
10u30: Luc Robijns, gedeputeerde Provincie Vlaams-Brabant: Natuur en biodiversiteitsbeleid in het provinciaal beleid 2013-1018.
10u45: Hugo Abts, voorzitter Natuurpunt Oost-Brabant: Ruilverkaveling Willebringen, kansen en bedreigingen voor natuur en landschap.
11u00: Jos Ramaekers, coördinator Natuurpunt Limburg: Het Interleaderproject Haspengouw, Hageland, Hesbaye Ontmoet je buren/A la rencontre de nos voisins, Valleien als dragers van biodiversiteit en natuur. Toelichting acties Haspengouw en Hageland.
11u15: Jérémie Guyon, Contrat de rivière Dyle-Gette: Projet de coöpération intercommunautaire Ontmoet je buren/A la rencontre de nos voisins, Les fonds de vallées de la Hesbaye brabançonne comme source de biodiversité.
11u30: Lieven De Schamphelaere, voorzitter Natuurpunt Beheer: De Getevallei, Uitdagingen en kansen voor een uniek grootschalig natuurcomplex in Vlaanderen.
11u45: Receptie en lancering fotowedstrijd: ‘mijn leukste plekje in het landschap’.

Toegang: gratis voor deelnemers aan de Walk for Nature en genodigden.
Aanmelden:npob@natuurpunt.be
Inlichtingen: www.walkfornature.be of www.velpe-mene.be

https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/602109_594420063917738_1821591397_n.jpg
Walk for Nature, Willebringen
ZONDAG 9 juni 2013
Valleien als dragers van natuur en biodiversiteit
Natuur en landschap in ruilverkaveling Willebringen

Voormiddag

7u30, 8u00 en 8u30
• vroege vogelwandelingen
9u30-13u00
• ontbijt/brunch mits inschrijving door storting van € 9 per persoon op
rekeningnr 001-0762218-68 van Natuurpunt Oost-Brabant voor 6 juni.
10u30
• symposium en aansluitend receptie.
• lancering fotowedstrijd: ‘mijn leukste plekje in het landschap’
Doorlopend vanaf 8u30
• vrije recreatieve wandelingen (landschapsposten enkel in namiddag)

Namiddag doorlopend
Wandelen en fietsen met het hele gezin voor meer natuur
Stands, hapje/tapje, poppenkast voor de kinderen
circusnummers & optredens

Vanaf 13u30
• start gezinswandelingen op aangeduide circuits (starten kan tot 16u).
• gemarkeerde circuits van 3 tot 12 km
• landschapsposten met info rond natuur- en landschap.
• zoekcircuit voor kinderen
• vanaf 13u30 nu ook een Bike for Nature.
• optreden: Acid Drop Company
• nagenieten bij een drankje en stands
• tombola GeefomNatuur

Vanaf 13u30 nu ook een Bike for Nature.
De walk for nature 2013 gaat ook gepaard met een Bike for Nature. Vanaf 13u30 kan je recreatief fietsen op aangeduid parcours van ca. 30 km (fietsen dienen zelf voorzien te worden).
Bike for Nature leidt de deelnemer langs de landschappelijke en natuurhistorische pareltjes rondom het plateau Willebringen en Hoegaarden. Bijzondere aandacht gaat naar de op stapel staande ruilverkaveling Willebringen en de unieke kansen en mogelijke verliezen voor natuur en landschap. De tocht bekijkt ook de realisaties in de afgeronde ruilverkaveling Hoegaarden.

Afspraak:

Zondag 9 juni 2013
Buurthuis Willebringen
Willebringenstraat

Parkeergelegenheid, aangegeven door wegwijzers.

Deelname aan de Walk:
€ 2 per persoon of € 4 per gezin voor leden van Natuurpunt of partnerorganisaties
Niet-leden betalen 4 € per persoon of 8 € per gezin

t.v.v. GeefomNatuur voor aankoop natuurgebieden Velpe-Mene

 

 

Fotowedstrijd ruilverkaveling Willebringen
Een ruiverkaveling kan een ingrijpende invloed
hebben op het landschap zoals je het vandaag kent.
Leg nu het nog kan je favoriete landschappelijke plekjes vast op de gevoelige plaat en laat je streekgenoten meegenieten!
Je foto’s kunnen dan een plaats krijgen op de
tentoonstelling in Natuur.huis De Gors in Vissenaken, die de landschappelijke ingrepen in beeld zal brengen binnen de ruilverkavelingen Hoegaarden, Vissenaken en Willebringen.
Een duik in het archief, een kijk op de toekomst!
Info: http://www.velpe-mene.be/
Contact: fotowillebringen@gmail.com

www.velpe-mene.be

www.walkfornature.be

Natuurpunt Oost-Brabant

Facebook

Laatste update: 6 April, 2023