Home
Lid worden
Archief 2022
Archief 2018
Archief 2017
Archief 2016
Archief 2014
Archief 2013
Archief 2012
Archief 2011
Archief 2010
Archief 2009
Archief 2008
Archief 2007
Archief 2006
Archief 2005
Links
Contact

Walk for Nature 2009

Terugblik op een geslaagde Walk for Nature 2009 Bunsbeek met minimum 1250 deelnemers

Ondertekening charter Glabbeek

's Ochtends om 7 u pletsende en sinds een paar dagen aangekondigde regen. Eerste vertrek van de vroege vogels in zulke regen met 30 mensen. 8u miezelregen en een 2° groep van 30 mensen voor de vroege vogels. 8u30 tot 10 u niet echt regenen maar ook niet echt droog met nog een vertrek van vroege vogels met een 15 mensen en een 100 tal wandelaars.

Tussen 10 u en 11u15 m echte plensregen erger dan je kan voorstellen en geen perspectief voor een openlucht evenement.

11 u: De zaal was afgeladen vol voor het minisymposium en de receptie met naast trouwe natuurpunters, het voltallige schepencollege van Glabbeek en burgemeester en schepenen van omliggende gemeenten, vele mensen actief in het verenigingsleven van Glabbeek en omliggende maar ook van andere open ruimtegebruikers. Een van de vaststellingen tijdens de receptie was dat de gemeente Glabbeek niet over één nacht ijs gegaan was bij de voorbereiding van de ondertekening van het charter en dit charter een echt en overwogen engagement was. Bij thuiskomst vinden we 4 reacties op de mail: 2 deelnemers die verwijzen naar het geslaagd symposium en 1 burgemeester  van een bijkomende gemeente die voorstelt om concrete afspraken te maken voor de ondertekening van het Charter Biodiversiteit in zijn gemeente. De dag na de walk werden we op de trein aangesproken door mensen die met een reeks gezinnen met kinderen die onderling afgesproken hadden om te komen maar gezien de regen tot tegen de middag het afgezegd hadden….

13u30 de vrijwilligers van de 5 landschapsposten installeren zich op de vooropgestelde strategische plaatsen op de wandelcircuits van waaruit aan de passerende wandelaars een toelichting kan gegeven wordt over het project, het landschap en de biodiversiteit. Op landschapspost 1 maken de mensen kennis met de rijke vogelwereld van de nieuwe natuur in de vernatte Velpevallei, op landschapspost 2 wordt een toelichting gegeven over de natuurinrichtig, de vernatting in het gebied en het beheer, op landschapspost 3 wordt worden de mensen geconfronteerd met een project van concreet gerealiseerde bosuitbreiding waarbij een bos in de vallei verbonden wordt met een bos langs een zijbeek in de koestraat en dit langs de nieuwe wandelweg; landschapspost 3 bis gaf toelichting bij beheer en de overweldigende bloei in het natuurreservaat Rozendaalbeek: naast het prachtige lila-witte beeld met massaal Pinksterbloem, geel van dotterbloemenzeeën en beginnende paars rood in knop van de koekoeksbloem stonden zelfs tot op 2 meter van het pad de eerste bloeiende brede orchissen. Op landschapspost 4 gaf Robin Guelinckx toelichting over akkervogels en akkervogelbeheer. Robin kwam recht van een 2 daags Internationaal symposium over Akkervogelbeheer in Lelystad , waar hij het project graan voor gorzen zoals dit binnen Natuurpunt Velpe-Mene ontwikkeld werd met brio toegelicht had. Op dit symposium werd een hele reeks aanvragen gedaan voor terreinbezoeken aan het NP Velpe-Mene project Graan voor gorzen vanuit Nederland o.a. een terreinbezoek van een delegatie met de Deputé voor Milieu van de Nederlandse Provincie Groningen.....

13u30 tussen de bewolking door komt een zalig maar nog steeds waterachtig zonnetje door dat aanblijft tot iets na 18 u om dan terug enkele druppeltje te regenen en om 19u30 terug de regensluizen open te zetten.

13u30 tot 15u30 de inschrijvingsposten hebben de handen vol: wat verhoopt werd wordt waar: de mensen stromen toe en kunnen vlot dank  zij een goed concept en goede organisatie beginnen aan een namiddag natuurgenieten op hun tempo, in een circuit met 3 varianten van wandellussen naar keuze met elk bijzonderheden en bijzondere belevingspunten. Het unieke in het concept is nl de gelaagdheid voor elk wat wils en de praktijk  laat zien dat dit werkt. Wandelaars, natuurgeïnteresseerden, gezinnen met kinderen, jongeren kunnen elk op hun tempo en binnen hun interesse kunnen de prachtige wandeling(en) maken en dit doen aansluitend bij hun interesseniveau. Bij de aankomst niets dan enthousiaste mensen: enthousiast over het landschap, dat ze niet vermoed hadden; enthousiast over het project met natuurversterking en natuurontwikkeling; enthousiast over de inzet van het team rond het gebied; enthousiast over de organisatie. Er was ook veel waardering voor de kinderzoektocht en de speciale informatieborden voor de jongeren, waardoor het zowel voor ouders als voor deze doelgroep boeiend en toch opdagend werd. Bij  terugkomst vele mensen die enthousiast en tevreden waren en hier inspiratie opdeden zowel rond het project als rond het organisatieconcept.

Vanaf 16 u een door de kleinsten zeer gesmaakt optreden in openlucht van de poppenkast in een duo uitvoering tussen Wouter van de Blauwe Schavuit en gelegenheidspoppenkastacteur Pol Goossen. Vanaf 16u15 optreden van de MacClovers op het pleintje, aansluitend graspleintje en straat ( Bunsbeekdorp) dat tot de laatste stoel afgeladen vol stond en dit tot iets na 18 u. Op dat moment vond de uitreiking plaats van de attenties voor de scholen en klassen die meededen aan de tekenwedstrijd rond natuur en de trekking van de tombola onder de deelnemers.

Als om 18 u het team van circa 70 vrijwilligers die in de weer waren om dit mogelijk te maken en de sponsors bedankt worden kan teruggeblikt worden op een geslaagd evenement, een topbelevingsdag in de geest van natuur voor iedereen en een afsluiting van een belangrijke fase in die werkingsproces om dingen in beweging gezet werden. De ploeg vrijwilligers kan dan aan een laatste avond karwij beginnen. 

Het concept en het merk ' Walk for Nature 2009'  is zoals een enthousiaste deelnemer naar de organisatie mailt een groeiaandeel, dat dingen in beweging zet en meer dan een aanzet geeft om samen te werken aan biodiversiteit en landschap in een streek.

Foto's van Eric Malfait

klik op afbeelding voor groter

Meer lezen

Natuurpunt Oost-Brabant

Facebook

 

Laatste update: 27 april 2011